Blogi

Toimisto muuttaa olohuoneeseen

Olohuoneesta voi saada pienillä järjestelyillä toimivan kotitoimiston, joka auttaa keskittymään ja ehkäisee selkäjumeja.

Voiko olohuoneeseen saada hyvän työtilan?
• Kotona työskentelevän suurin haaste on erottaa työasiat muista kotona tehtävistä asioista.
• Asuntoon on mahdollista saada toimiva työtila, vaikkei olisi erillistä työhuonetta.
• Suunnitteluun kannattaa satsata, koska selkeä työtila auttaa keskittymään.

Toimin freelancer-sisustussuunnittelijana ja olen viime ajat työskennellyt kotona keittiönpöydän ääressä tai kahviloissa. Työpapereita pyörii siellä täällä kotona. Suutarin lapsella ei siis ole ollut kenkiä tässäkään huushollissa. Niinpä rupesin järjestämään työtilaa kotiini.

Asun kerrostalokaksiossa. Tilaa on riittävästi, mutta erillistä työhuonetta asuntoon on mahdoton järjestää. Mietittyäni jonkin aikaa työpisteen sijoitusta, päädyin siihen, että paras paikka sille on olohuone, koska siellä on eniten tilaa.

Kun aloin suunnitella olohuoneeseen työtilaa, tiesin, etten halua pientä nurkkausta. Sen sijaan ajatuksissani oli kunnon toimisto, jossa on kaikki tarvittava. Minun oli helppo tarttua haasteeseen, koska työssäni sisustussuunnittelijana olen tottunut ratkaisemaan erilaisia tiloihin liittyviä pulmia.

Muun muassa nämä asiat mietityttivät:
• Miten saada työtila toimimaan niin, että olohuoneessa mahtuu ruokailun lisäksi kestitsemään myös silloin tällöin vieraita?
• Miten säilyttää olohuoneen kodikkuus, niin ettei koko huone ala näyttää toimistolta?

Jos haluaa jotain uutta, pitää laittaa pois vanhaa. Pistin toisen sohvan ja korkean lattiavalaisimen myyntiin, jotta huoneeseen sai riittävästi lisää tilaa. Lisäksi tyhjensin ison laatikoston työpapereita ja -tarvikkeita varten.

Olohuoneeni kahdella seinällä on isot ikkunat ja yhdellä seinällä ovi, mikä tekee sisustamisesta haasteellista. Tuntui, ettei työtilalle löydy mistään olohuoneen kohdasta selkeää paikkaa, jossa on myös tarpeeksi tilaa. Kun usko meinasi jo loppua, pyysin apuun ystäväni, joka on myös sisustussuunnittelija. Hänen kanssaan kokeilimme sohvalle ja muille huonekaluille useita erilaisia järjestyksiä. Lopulta paikka löytyi huoneen päädystä ikkunoiden välistä, johon tulee paljon luonnon valoa, muttei liikaa heijastuksia.

Riittävä valon määrä on työskentelyn kannalta tärkeää, koska se vaikuttaa jaksamiseen. Olohuoneessa on se ongelma, että keskellä kattoa on vain yhden valaisimen paikka, niin kuin olohuoneissa yleensä. Kattovalaisimen tilalle piti keksiä joku muu ratkaisu, etenkin kun illat on pimenemässä. Korvasin kattolampun usealla pienemmällä valon lähteellä, joilla valaistusta myös saa säädettyä tilanteen mukaan. Työvalaisimena toimii lattialamppu, jonka paikkaa on helppo siirrellä.

Olen monesti huomannut, että sisustukseen saa helposti vaihtelua keksimällä uutta käyttöä vanhoille kalusteille. Kierrätysteema toimi tässäkin tapauksessa, ja kotoa löytyi melkein kaikki tarvittava. Entinen ruokapöytäni toimii nyt työpöytänä, ja työtuoli jäi minulle edellisestä toimistosta. Ainoastaan valaisimia tuli hankittua kaupasta uutena.

Uudessa työtilassa on mukava aloittaa työpäivä. Se tuntuu oikealta työpaikalta, vaikka työmatkaa on vain muutaman metrin verran. Työtilan sisustus istuu hyvin olohuoneeseen, mutta erottuu tarpeeksi, vaikkei välissä ole tilanjakajaa. Joskus on vaikea päättää, työskentelenkö pöydän ääressä vai vähän rennommin nojatuolissa. Seuraavaksi on suunnitelmissa työhuoneeni avajaiset.

OHJEITANI KOTITOIMISTON SUUNNITTELUUN

Ergonomia on tärkeää myös kotona:

  • satsaa hyvään, mielellään säädettävään tuoliin ja pöytään
  • panosta riittävään ja säädeltävään valaistukseen
  • monta pientä valaisinta toimii paremmin kuin yksi iso
  • viileä valon sävy sopii työskentelyyn parhaiten

Sijainti ja sisustus:

  • mahdollisimman rauhallinen, selkeä paikka
  • vieressä säilytyskaluste kaikelle tarvittavalle, jotta pöytä pysyy siistinä
  • pienessä tilassa toimivat monikäyttöiset ja liikuteltavat kalusteet
  • vaaleat värit luovat rauhallista tunnelmaa, joka auttaa keskittymään
  • kekseliäisyydellä ja kierrättämisellä säästät hankinnoissa

Lisää sisustusvinkkejä Facebookissa: @sisustaja

https://www.facebook.com/sisustuslinja/

5 vinkkiä parvekkeen sisustukseen

 

Tänä kesänä saimme nauttia varsinaisesta intiaanikesästä! Monilla parvekkeilla on ollut jopa liian kuuma oleskelun kannalta. Loppukesällä ilmojen hieman viilennyttyä, kannattaa parvekkeesta ottaa kaikki ilo ja hyöty irti. Ohessa joitakin vinkkejä miten kesähuoneesta saa rakennettua viihtyisän lisätilan.

1. Raivaa pois kaikki ylimääräinen tavara, niin ettei parveke toimi varastona.

2. Mieti kalusteet sen mukaan mikä on kaikkein tärkein toiminto. Onko se löhöily ja auringonotto, vai ruokailu ja kahvittelu? Pienessä parvekkeessa riittää pieni pöytä ja pari tuolia. Isommassa parvekkeessa ryhmittele kalusteet selkeiksi ryhmiksi: yksi tila auringonottoon ja toinen nurkka ruokailuun jne.

3. Käytä kierrätystä ja mielikuvitusta. Erilaisista puulaatikoista voi pinota hyllyn kasveille. Käy läpi, voiko kodin kalusteista jotain hyödyntää parvekkeella. Jokin sopiva penkki toimii pöytänä, pieni pöytä jakkarana jne.

4. Kukkien lisäksi voit hyödyntää parveketta istuttamalla ruukkuihin pienen hyötypuutarhan. Sieltä on kiva napsia yrttejä salaattiin. Jos parveke on pieni, käytä hyväksi pystytilaa. Amppelit ja seinähyllyt eivät vie tilaa lattialta.

5. Älä kuitenkaan ahda parvekkeelle kaikkea mahdollista, vaan säilytä ilmavuus ja selkeys.

Nautinnollisia hetkiä kesähuoneessa!

Yrittäjän ”varapää”

Varapää katselee luottavaisena tulevaan.

 

Sinä päivänä kun irtisanoin itseni pitkäaikaisesta työsuhteesta, minusta tuntui, kuin olisin leijunut jalat metrin irti maan pinnasta. Ihan kirjaimellisesti! Olin ollut pitkään graafisena sunnittelijana suuressa kustantamossa ja miettinyt yrittäjäksi ryhtymistä jo jonkin aikaa. Minua kiehtoi vapaus ja työn tekeminen itselle. Joidenkin mielestä irtisanoutuminen oli uhkarohkeaa. Kun lopulta tein päätöksen, se tuntui oikealta ratkaisulta. En hypännyt ihan tyhjän päälle, sillä minulla oli valmiiksi jo asiakkaita ja töitä.

 

Läksiäislahjaksi sain työkavereilta pienen patsaan pään. He perustelivat lahjaa sillä, että yrittäjä tarvitsee aina ”varapäätä”.

 

Yritykseni täyttää pian 18 vuotta ja matkan varrelle on sattunut sekä ylä- että alamäkiä. Vaikka välillä on tuntunut, että palkkatyössä olisin päässyt helpommalla, en ole katunut päätöstäni.

 

Pää on kulkenut sisustuksessa ja monissa muutoissani mukana.  Tänään minusta näyttää, kuin se katselisi hymyillen ja luottavaisesti jonkin uuden alkuun! Niin katson minäkin, koska olen saamassa rakkaasta harrastuksestani sisustuksesta työn itselleni.

 

ps. Annan juuri avaamallani Facebook -sivulla vinkkejä olohuoneen sisustamiseen ja jaan sisustus aiheisia julkaisuja. @sisustaja

© Lenape design Ky • Maskuntie 7 • 00280 Helsinki • toimisto@lenape.fi • 040-5277052
* Lenape -nimi on peräisin Lenape -intiaaniheimon nimestä ja tarkoittaa kansaa tai ihmistä.